Na sastanku je ocijenjeno da postoji volja da se njeni članovi uključe u rad resornih radnih tijela i ostvare partnerstvo sa državnim i privrednim subjektima na promovisanju Crne Gore kao turističke destinacije

Asocijacija turističkih agencija Crne Gore biće jedan od partnera u daljem jačanju kvaliteta turističke ponude, dok će Ministarstvo održivog razvoja i turizma, kako su saopštili njegovi predstavnici, dati podršku njenom uspješnom i profesionalnom funkcionisanju.

Predstavnici Asocijacije su na današnjem sastanku sa resornim ministrom, Branimirom Gvozdenovićem, naveli da je napravljeno dosta poslovnih koraka i učlanjen kako veliki broj turističkih agencija koje su prepoznale njen značaj, tako i vodeći globalni distribucioni sistem Amadeus.

„Asocijacija, koja je formirana u februaru, učlanjena je u Uniju poslodavaca (UPCG) i Privrednu komoru (PKCG), a uspostavila je kontakte i dogovorila saradnju sa sličnim udruženjima u regionu i Evropi“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Na sastanku je ocijenjeno da postoji volja da se njeni članovi uključe u rad resornih radnih tijela i ostvare partnerstvo sa državnim i privrednim subjektima na promovisanju Crne Gore kao turističke destinacije, s obzirom da se njihov posao odnosi kako na outgoing, tako i na incoming, odnosno dovođenje turista u zemlju.

Sagovornici su se, kako se dodaje, složili da zajedničke aktivnosti mogu značajno doprinijeti promociji posebno centralnog i sjevernog dijela Crne Gore.

Gvozdenović je rekao da je Ministarstvo spremno za saradnju u smislu učešća Asocijacije u procesima unaprijeđenja procedura i zakonodavnog okvira.

On je naveo da je posebno važno grupisanje i udruživanje privrednih subjekata, čime se obezbjeđuje kompetitivnost, sigurnost i kvalitet u poslovanju i lakša komunikacija sa državnim organima i partnerima. U tom kontekstu, predloženo je da Asocijacija identifikuje nekoliko pitanja od ključnog značaja, kako bi se zajedno saodgovornim subjektima, pristupilo njihovom rješavanju.

Državni sekretar u Ministarstvu, Predrag Jelušić, rekao je da su prepoznali Asocijaciju kao zdravo udruženje sa kojim mogu otvoriti pitanja značajna za turističku ponudu.

„Uvjereni smo da ćemo imati dobru saradnju i da ćemo zajedno raditi na pospješivanju kako zakonske regulative tako i svim onim temama koje su posredno i neposredno vezane za ovu oblast“, naveo je Jelušić.

Predsjednik Asocijacije, Orhan Hodžić, rekao je da oni žele da doprinesu turističkom sektoru, s obzirom da su organizacija koja za sada ima preko 50 članova – renomiranih crnogorskih turističkih agencija, čiji će se broj u daljem periodu povećavati.

„Jedan od naših prioriteta je da zajedno učestvujemo u obogaćivanju sveukupne turističke ponude Crne Gore, sigurni da kroz naše iskustvo i mnogobrojna partnerstva to možemo uspješno da realizujemo. Drago nam je da nas je Ministarstvo prepoznalo kao potencijalnog partnera za buduće projekte, a posebno zbog mogućnosti uključivanja naših stručnih kadrova u radna tijela i komisije“, kazao je Hodžić.